Jídelní a nápojový lístek zámeckého pivovaru

Do českého pivovaru bezesporu patří tradiční česká pivní kuchyně. A takovou zde také najdete. Od jiných restaurací se může lišit v tom, že řada pokrmů se tu vaří na pivu. „Už od dob renesančních bylo pivo jednou ze základních ingrediencí české kuchyně, takže máme naštěstí dost receptů,“ říká Vladimír Lažanský.

„Děláme ,řízek pana sládka‘ na pivu, guláš na pivu, kuřecí prsíčka v těstíčku, kachní stehna na černém pivu a podobně.“ Pochutná si tu snad každý, protože i tradiční česká kuchyně je doplněna o některé vybrané minutky. A co se piva týče, to se vaří z takových tradičních surovin jako je litovelský slad, nejkvalitnější sladovnický ječmen a žatecký chmel, považovaný za nejlepší na světě. Používají se tradiční postupy, jedna várka piva trvá deset až dvanáct hodin, chmelování trvá téměř celý den.

Pro žíznivá hrdla jsou na Chyši k dostání tato piva: Prokop světlý 11°, Prokop jantarový 12°, Prokop černý 12° a speciální Velikonoční 14°, Pivo na sv. Prokopa 15°, Pivo na sv. Václava 15° a konečně Vánoční pivo 22°.